Thursday, December 26, 2013

My first business card

Assalamualaikum :)

Business Card atau nama melayunya Kad Bisnez. eh macam sama jer kan?
mesti dah ramai tahu fungsi business card ni kan? tapi sayangnya masih ramai yang kurang ambil berat mengenai kegunaannya...

apa kelebihan ada business card ni?

"poyo jer kau...."

eh eh. dop dop. mana ada poyo
sebenarnya poyo tu apa? :p

hehe

antara kelebihan kamu ada business card ni, first thing is untuk expose jenama sendiri. contohnya saya ada company nama Fluffy Stuff, bila bukak booth ke, then orang datang, haruslah promote syarikat sendiri dengan adanya business card yang power dan comel. dengan itu, jenama kamu akan dikenali orang ^_^

sebab lain adalah untuk memperkenalkan apa yang special mengenai company atau produk korang. CONTOH la syarikat Fluffy Stuff ni fokus kepada produk barangan muslimah seperti Tudung dan Selendang labuh yang menepati syariat.  Jadi kalau bertemu dengan muslimah2 yang berminat dengan produk barangan muslimah, jadi bolehlah kita menawarkan produk kita gitewww

Business card jugak membantu kita meluaskan networking kita. 

tu je lah kot antara kelebihannya yang korang boleh rasai. ada banyak lagi fungsinya :)

jadi, saya pun dengan ini membuat tempahan bisnes card yang pertama untuk formal la kot. yelah dulu2 pernah ada bisnes kad yang ada gambar kartun2 tu. maklumlah budak2 :p



taaddaaa....my business card for FLUFFY STUFF daripada Hafizzy Aziz
design dia buat. just bagitau apa nak masukkan
saya puas hati sangat2 sebab cantik :D

jadi saya nak rekemen la korang yang nak buat kad, boleh la buat dengan dia. fast respon dan dia design pun tak ambil masa yang lama walaupun tempahan dia banyak bertingkek-tingkek...

harga pun ok!

berbaloi-baloi you alls :)

oklah itu sahaja.sekian

Thursday, December 19, 2013

PMR terakhir

Assalamualaikum wbt :)


hari ini 19/12/2013 tarikh keputusan PMR iaitu penilaian menengah rendah
mungkin ini PMR terakhir sebab lepas ni dah tak ada PMR kan

tahniah kepada yang berjaya mendapat apa yang diidam2kan
dan yang tak dapat tu jangan kecewa, spm kan adooo

hee. sejak dari kecik, kita memang di-set-kan minda kita untuk dapat semua A dalam pelajaran...
yelah bila kau tak dapat semua A, confirm dihina dicerca dan dilabelkan tidak pandai. padahal bilangan A tidak menentukan kemana kamu sekarang. tapi memandangkan kita di negara yang 'aman' ni, jadi bilangan A itu penting la untuk menentukan next step kamu dimana ye dak..

aku bukan budak yang pandai tapi aku dulu rajin.. aku rajin buat latihan
aku bukan budak yang jenis bila cikgu ajar, semua benda tu terus zuppp masuk dalam kepala
bila cikgu ajar, aku kena baca balik. dan buat latihan. buku latihan aku, bertimbun bak hanggg.
masa UPSR, memang aku rajin. bukan nak bangga tapi itulah kenyataan. buat latihan sambil bukak radio buruk. hafal2. dan alhamdulillah, 5A aku dapat. aku rasa masa UPSR je aku dapat 5A, sebelum ni mana pernah dapat 5A, sebab tu masa nak umum keputusan tu aku tak mengharap sangat walaupun ma abah memang cakap "yu doh termasuk 20 orang tu". aku memang antara target sekolah. eh bukan nak bangga. aku pun bukan ada keyakinan diri. hehe
dalam buku rekod aku, siap ada tulisan dengan pen merah lagi. tu masa mula2 masuk sekolah la. pen merah maksudnya dapat E laaa.. HAHA. hebat tak? :P

tapi sekarang, anak sedara aku masuk darjah 5. abahnya cikgu sains. maknya cikgu sejarah. tapi anak lemah math dan sains. sifir pun tak lepas. geram kot aku! aku paling pantang orang tak pandai math! aku dulu jadi "cikgu kecil sifir" kotttt
ucu doakan awak jadi rajin lepas ni dan UPSR misti dapat 5A! kalau tak, awak bukan keturunan ucu. haa boleh tak macam ni? :p

Keputusan PMR aku agak tak baik sebab dapat 7A jer tapi alhamdulillah. aku syukur dengan apa yang aku dapat. masa ni rajin lagi. tapi bila masuk form 4, kerajinan tu kurang. hehe
memang honeymoon habislah masa form4. form5 baru aku tekan balik tu pun sebulan dua sebelum tarikh spm. buku teks aku hafal weh. punyalah gigih. dan aku memang jenis suka study sorang...sampai laa masuk U pun. sebab aku tak boleh fokus bila study ramai2 dan tempat2 terbuka macam library ke...huhu

Alhamdulillah. spm tak delah gempak. tapi syukur dan i am now graduated from bacelor sains bioteknologi ^_^

now bukan penganggur dan tanam buah anggur dan makan sendiri oke

begitulah kehidupan. mula dari bawah, dan usaha insyaAllah kamu akan dapat apa yang kamu nak. kita pun lahir bukan terus berlari kan? meniarap, merangkak, berjalan dan berlari.
Allah pandang pada usaha kita
insyaAllah setiap usaha yang kita buat, akan dikira pahala

ok bai. assalamualaikum

RESEPI Mars Bars

Assalamualaikum :)

Bismillahirrahmannirrahim

lama rasanya tak update resepi masakan ni
saya bukanlah orang yang suka dan pandai memasak. tapi kalau bab dessert dan western saya suka masak. tak tau la kenapa. nak kata lidah orang putih tak ada lah pulak. memang prefer makan masakan melayu daripada western. abislah bakal suami jap lagi. HAHA. EH!

okay2. MARS BAR ni jadi trend pulak sekarang ni. dah ramai orang jual. saya pun ada beli dengan yanarubika kat instagram. tak sampai lagi. isnin insyaAllah dia pos. so first time nak try.
hari tu dah buat, sedapppp

tapi keras skit sebab tak cukup coklat kot
mahal laaaa cokelat mars tu T_T

Bahan2 :

gambar credit to google :)

1. Rice krispies
2. buttercup
3. cokelat mars
4. original cadbury dairy milk


Cara-cara :

1. Cairkan coklat Mars (guna 4 keping mini Mars) dan lebih kurang 90g buttercup. pastikan api kecik je yer
2. Ambil 3 cup Rice Krispies
3. Tuangkan yang nombor 1 ke dalam Rice Krispies dan gaul rata. kemudian ratakan dalam loyang tersebut
4. Untuk topping. Cairkan cadbury dairy milk dgn sedikit buttercup dengan menggunakan teknik double boil. lepas tu ratakan atas rice krispies yang telah ratakan

drpd google jugak :D


dan simpan sejuk dalam peti

dan SIAP!!

walaupun keras skit tapi SEDAPPPP

^_^

sekejap je dah habis



Monday, November 4, 2013


Alhamdulillah

^_^

moga persabahatan ini ikhlas keranaNya

thanks for every single things

Maal hijrah 1435 H

move to new WNH

insyaAllah!

I am done!



ALHAMDULILLAH

alhamdulillah

alhamdulillah

saya sudah.anda bila? ehehe

aku excited sebab aku tak sangka boleh habiskan degree dalam masa tiga tahun ni. kalau ikutkan hati memang dah lama give up. tapi alhamdulillah, perjuangan diteruskan walaupun pahit ditelan

time gembira.time sedih. time aku menangis.
yeay! berjaya ditempuhi

terima kasih kepada semua yang menyokong terutama abah ma
^_^

this is for you ma abah

dan kawang2 saya jugak



Sunday, October 13, 2013

RESEPI : Suci Dalam Debu

Assalamualaikum dan hi!!

dah lama tak post pasal resepi.
ingat kita tak pandai masak kewww ~.~

macam abah saya yang memang tak percaya anak dia boleh masak. i know la i jarang masuk dapur tapi tak semistinya tak boleh pegang kuali. aishhh

hari tu masa mak sakit, abah lapar, so saya la masak. alah goreng maggi jer pun. boleh abah persoalkan "pandai dop masok"

dengan laju anak dia jawab "dop" dan tung tang tung tang siap jugak maggi goreng okayy. yang kedua yee mee kicap. kata abah "awak ke masak ni"...haha nampak tak betapa tak percayanya kepadakuhh. last2 licin jugak abah makan. :D

okay back to topic

BAHAN-BAHAN:

2 Sudu Besar Nestum
2 Sudu Besar Susu Tepung
1 Sudu Besar Gula
Kulit Popia







CARA-CARA:
1. Potong Kulit popia kepada 4 bahagian dan satu bahagian tu lipat kepada 4 pulak
2. Goreng kulit popia sampai kuning
3. Blend nestum, susu tepung dan gula sampai hancur lumat
4. Gaul kulit popia yang digoreng tadi dengan bahan-bahan yang diblend

dannn..jadi laa. ranggup untuk dimakan ^_^


Sunday, October 6, 2013


gambar first time tengok Kaabah :)

waktu selepas asar

ingatkan aku sorang jer pengalaman rasa macam sayu jer first time tengok Kaabah
hari tu dengar talk kak Heliza Helmi, dia pun sama. rasanya semua orang first time tengok Kaabah ada kot perasaan tu
bercucuran air mata

semalam ayah angkat call
terkejut jugak. ingat jugak ayah kat anak dia ni.ihik :D
sebelum ayah berangkat dah pesan siap. banyak2 pesanan aku, satu jer dia nampak ehhh
"Ayah, jaga diri elok2. doakan saya dan keluarga sihat, bahagia dunia dan akhirat dan doakan jodoh saya haha"

apa lagi..dia respon yang last tu lah. siap nak carikan lagi
aiseh! 
laju2 cakap. "eh ayah tak apalah. cuma doakan saya jer"

nasib baik ayah ni banyak cakap, jadi aku pun excited la cakap dengan ayah
ayah cakap kat sana panas. debu banyak sampai tak nampak jam tu
orang ramai. nak gi tawaf sunat pun tak sempat lagi. pukul 9 pagi tu dah bersiap-siap nak gi solat zohor dah
awal kottt. yelah, misti kena gi awal, kalau tak solat atas dataran la jawabnya.

aku pernah rasa yang debu bertebangan memenuhi ruang
dah la masa tu dalam ihram. nak tutup muka pun rasa was was

tapi aku pelik dengan orang ni, bahagian belakang dalam masjid penuh orang. tapi kat tengah kosong. sampai penat terpaksa langkah orang sebab nak cari saf kosong kat bahagian tengah.
dulu kalau waktu subuh, banyak kot kosong kat tengah, tapi belakang penuh.aishhh

kalau kat Mekah kan air zam zam free. memang duduk kat situ minum air zam zam la. baca doa dan niat setiap kali minum sebab tu antara doa mustajab kan
ada satu kali pengalaman gi amik wuduk tempat air zam zam bahagian perempuan dalam masjid tu sebab hari tu tertidur dalam masjid nak tunggu asar 
MasyaAllah. Allahuakhbar. tu lah kali pertama dan terakhir amik wuduk situ. memang tak nak dan tak akan gi lagi situ. HAHA
dengan berebutnya. tak sabarnya. bisingnya. tertolaknya
T_T

nasib baik masa aku amik wuduk tu, kawan protect belakang aku. kalau tak memang terkepit dah aku kat situ.
tapi kat bahagian lelaki, rilekkkk jerr

masa forum Lambaian Kaabah tu, kak Heliza Helmi cakap yang sebelum dia menunaikan umrah tu, memang macam macam yang fikir. sebagai persediaan nak kesana. yelah sebab kita tahu kita banyak dosa

same la macam aku nak kesana. punyalah risau sampai down rasa. 
ni misti sebab dulu banyak sangat baca buku mastika
dalam tu kan banyak cerita2 pelik yang berlaku di tanah suci
so, aku memang takut giler2. what if kalau Allah bayar cash? macam mane kalau itu. kalau ini

tapi alhamdulillah. Allah permudahkan segala-galanya
kami sihat, alhamdulillah
dan perjalanan umrah, alhamdulillah semua smooth jer
^_^

terima kasih Allah di atas peluang ini

haa, yang tak daftar haji lagi tu, cepat2 lah daftar yer :)
insyaAllah kalau nyawa masih ada dan abah ma sihat walafiat, haji akan menyusul
rezeki di tangan Allah
yakin lah :)



Thursday, September 26, 2013

Berapa ramai P E N G A N T I N melupai Allah

Assalamualaikum :)

Berapa ramai P E N G A N T I N melupai Allah.......HANYA KERANA SAYANG MAKE UP.

Ramai yang memohon pada Allah agar hari perkahwinan mereka berjalan dengan lancar dan sebagainya...... TETAPI saat Allah mahkbul kan doa tue , lihat lah pada hari itu bagaimana kamu KUFUR nikmat .

KERANA MAKE UP kamu tak solat ZOHOR , ASAR , Kadang sekali magrib pun dak , ada yang kumpul kan solat di waktu ISHAK . Make up tak haram , tapi jadi HARAM sebab kamu meninggalkan solat dengan sengaja .

HUKUM meninggalkan solat dengan sengaja , Imam Ibnul Qayyim Al-Jauziyah rahimaullah berkata: “Kaum muslimin tidak berselisih bahwa meninggalkan shalat fardhu dengan sengaja adalah dosa besar yang paling besar. Dosa meninggalkan sholat dengan sengaja disisi Allah lebih besar dari membunuh, mnecuri, berzina, dan minum-minuman keras. meninggalkan sholat dengan sengaja akan mendatangkan murka dan Adzab Allah serta kehinaan didunia dan di akhirat.“

Sesetengah ulama besar mengatakan harus di bunuh , dan sebahagian lagi berpendapat, ia tidak dibunuh tetapi ditahan sampai mati atau bertaubat hampa taw dak.

mereka mengatakan, (orang itu) wajib dibunuh, berselisih pendapat tentang menagapa ia dibunuh, apakah pembunuhan itu sebagai hadd yakni (hukuman) seperti dibunuhnya si pembunuh atau si pezina atau si perompakk ataukah ia dibunuh karena murtad ?

Jika ia dipandang murtad, berarti meninggalkan sholat termasuk perbuatan dosa yang menjadikan orang yang mengerjakannya keluar dari Islam, dan berarti ia termasuk pengecualian dari macam-macam kaba-ir (dosa-dosa besar) sebagaimana syirik, yaitu dikecualikan dari kabirah (dosa besar) pada hadits ‘Ubadah bin ash-Shamit dengan dalil-dalil yang lain dari Al Qur’an dan As-Sunnah. Mereka yang mengatakan wajib dibunuh .

RUPANYA ramai kan ummat rasulillah yg murtat , dalam pengajian ana 2 hari lepas , morobbi ana ada memberi tahu 1 hadis yg berbunyi di ahkirat kelak , ada ummat Nabi Muhammad s.a.w datang ke telaga kausar , tetapi mereka seolah2 berpatah balik , kerana ramai di antara mereka yang MURTAT .

UBAH naa semua , tak rasa malu kah kita di hadapan Allah , kita minta tlg Allah macam2 bila Allah bagi kita tinggal dia , dah ada pula kesusahan minta pula . HARAM telaga kausar bagi orang yang murtat . Mari sembahyang sunat taubat , yang bakal kahwin tu jangan buat-buat LUPA , ni ana dah pesan dah ni...... type panjang2 satgi x larat baca pula , so ana ringkas kan MENINGGALKAN SOLAT DENGAN SENGAJA adalah termasuk dalam DOSA-DOSA BESAR.........


via sahabat FB :)


Wednesday, September 11, 2013

KIsah di Makkah part3

Assalamualaikum wbt :)

okay nak sambung lagi cerita semasa menunaikan umrah di Makkah

sesampainya di Makkah, memang tak pernah ingat pun pesanan orang pasal orang yang 'meminta' ini. lepas berlaku depan mata baru teringat dan percaya

Subhanallah, ramai sangat orang yang meminta ni

masa di Madinah, ada tapi tak ramai. dan sebelum ini saya pernah cerita yang saya disapa oleh seorang Pakistan berbahasa Inggeris tu. dah memang betul tak bawak duit masa tu

haaa. masa kat Makkah ni. hotel kami memang betul-betul tepi jalan. kecik jer hotelnya tapi alhamdulillah selesa.

keluar jer hotel, ada orang yang meminta. sedih tengok. nak bagi tapi ramai sangat dan bila kita bagi kat sorang, akan ada orang lain menyerang kita. dan semuanya perempuan. sampai sentuh baju abah T_T dah la kita nak p semayang masa tu.

pernah tengok lelaki indonesia tu bagi duit. ramai gila keliling dia. nasib baik dia kaya kot. :D

ada makcik tu kena ragut dompet masa tengah nak bayar barang. terkedu makcik tu. kesian dia. oh makcik itu travel sama dengan kami

kalau lelaki stail dia lain.

kat Makkah pernah kena 2 kali. tu pun masa tengah umrah. sekali depan Kaabah, lepas tawaf, lepas solat sunat tawaf. duduk berdoa. masa tu sorang2 sebab kawan2 barisan lain. dah nampak dah ada lelaki berdiri dan lalu2 depan ni banyak kali tetiba dia duduk ditepi ni. dia panggil 'sister'. tapi buat tak tau je lah. lagipun tu tengah doa kotttt.aish

lepas tak ada respon dia pun pergi

lepas tu masa saei, jalan dengan kakak ni, ada pakcik tu tegur "hello sister, do you understand english"

kakak sebelah saya ni geleng2 kepala jer. pastu jalan terus

kadang2 terpikir jugak, kenapa sampai boleh macam ini sekali? kalau betul pun diorang tak ada duit, tak kan sampai nak meminta sedekah. padahal ini tanah haram. tanah suci. tempat orang beribadat

itu belum tengok yang buat buat tak ada tangan. ketar tangan. ramai kot yang beratur tak ada tangan dan meminta.

mak penah gi sentuh sendiri budak yang tak ada tangan tu. hakikatnya ada. kenapa? itu kan dikira menipu?

ada sekali tu masa balik umrah, tetiba diorang semua berlari. laju. tak tau berlari kenapa. sampai terjatuh duit diorang. banyakkk kottt. huu

husnuzon husnuzon

dan orang yang meminta ni bukan dari penduduk tetap Makkah

lawak pulak rasa. kat sini memang kesabaran kena tinggi. eh, WAJIB TINGGI. macam-macam boleh jumpa orang.

kena marah pun ada

kena langkah atas muka itu biasa

kena langgar itu biasa

tapi ada jer yang baik-baik
yang pedulikan orang lain
ada makcik india tu, daripada bombay. suka cakap sambil kepala gerak2 sampai saya pun terikut-ikut nak gerakkan kepala. HAHA. jahat :p
makcik ni baik, suka senyum kat saya. nasib baik pandai bahasa inggeris.

seorang lagi anak arab. kecik lagi. suka senyum jugak pastu sentuh2 saya. adoi. malu itteww HAHA
mak dia tanya "Malaysia? Indonesia?"

saya jawab "Malaysia"

pastu dia berbahasa arab. terus blank. balas dalam bahasa inggeris.

dia tanya "English?"

angguk angguk "yes"

"ohhh"

terus kalih kot lain. anak dia jer nak usik usik saya ni. malu la dik ^_^

dan pernah jugak terfikir, ada ye mazhab lain yang bolehkan perempuan dalam ihram tutup muka semua? sebab sebelum ini pernah dengar pasal isteri nabi kalau tak silap Siti Aisyah rasanya (kalau salah betulkan), buat umrah tak tutup muka, bila ada orang lelaki lalu depan dia, dia tutup sikit muka dia dengan kain...

tak ingat hadis ke apa. tapi memang pernah dengar cerita ini sebab pernah baca orang sembang pasal purdah

kalau salah betulkan ya :)



"Ustaz pesan kita kat tempat orang. tanah suci. kat sini kita kena jaga ini dan ini"
sambil tunjukkan mulut dan hati

rindu. moga aku sampai lagi kesini.
nak masuk raudah T_T

ma pernah cakap "yu, jom gi pulok tahun depan"
Allah Allah. excited aku dengar

"pray4Rabia"





Assalamualaikum wbt :)

Aku belajar jujur dari orang yang mendustaiku.
Aku belajar memaafkan dari orang yang menyakitiku.

Aku belajar berterima kasih dari orang yang mengabaikanku.
Dan aku belajar setia dari orang yang mengkhianatiku.

Berusaha untuk REDHA walau ada alasan untuk KECEWA.
Karena hakikat kita hanyalah seorang HAMBA Allah Ta`ala.



Friday, September 6, 2013

Perempuan dan Lelaki Berbeza

Assalamualaikum wbt :)

hai hai hai. just nak share satu benda

memang perempuan dan lelaki itu berbeza. Allah ciptakan makhluknya ada kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. lelaki tak boleh nak harap/anggap perempuan sama dengan lelaki. perempuan jugak sama tak boleh nak harapkan lelaki sama dengan perempuan

tak boleh. tak boleh

so, give and take

Kenapa Sesetengah Lelaki Berubah Setelah Berkahwin? 

Mengapa suami tidak berbual-bual dengan isteri sebagaimana mereka boleh berbual-bual dengan orang lain?

Suami Itu Lelaki

• Nilaian lelaki lebih kepada kuasa, kepakaran, keberkesanan dan pencapaian.
• Mereka beri tumpuan kepada benda, objek dan barang demi untuk mencapai kejayaan dan matlamat yang ingin dicapai. Mereka baca suratkhabar dan jurnal. Mereka dengar berita, sukan dan pasaran saham. Mereka bercakap tentang kereta, komputer, teknologi, matawang, pasaran saham, perniagaan, pemimpin, perang, politik dan perkembangan dunia.

Isteri Itu Perempuan

• Tumpuan perempuan berkisar pada manusia dan perasaan. Mereka menghargai cinta, pertalian, perhubungan dan keindahan. Mereka baca novel dan buku-buku psikologi. Mereka suka menonton filem romantik dan menatap majalah hiburan. Mereka bercakap tentang diri, keluarga, perasaan, perhiasan, fesyen dan kecantikan.

Kenapa penting suami berbual-bual dengannya?

1. Sebab, isteri itu seorang perempuan. Orang perempuan suka bercakap dan bercakap-cakap perlu bagi mereka. Mereka seronok bila ada orang melayan percakapan mereka. Bila tertekan, bercakap-cakap boleh melegakan mereka. Mencurahkan masalah pada orang lain dapat menghilangkan kerungsingan. Sebab itu tidak hairanlah orang perempuan boleh 'bersembang' atau 'bergayut' pada telefon berjam-jam lamanya.

2. Orang perempuan mahukan 'good listener' bukan 'problem solver'. Mereka mahu bersama seseorang, yang pada pendapat mereka sangat mengambil berat 'tentang' dan 'untuk' diri mereka. Fokus mereka lebih kepada kejadian-kejadian sehariannya, orang-orang yang mereka temui dan yang penting - 'apa perasaan mereka terhadap orang-orang yang mereka temui itu'.

3. Mereka inginkan 'verbal attention' yang boleh membuatkan mereka rasa dikasihi. Bagi mereka, selagi 'penumpuan' dan 'perhubungan' ini dijalin, selagi itulah ikatan dan kasih sayang dapat dijamin. Perkahwinan sebenarnya menyatu-temukan hakikat seorang lelaki dengan hakikat seorang perempuan. Perbezaan sikap, minat dan kecenderungan tidak boleh menjadi alasan untuk tidak berkomukasi dengan baik antara suami dan isteri. Perhubungan yang baik menjamin kebahagiaan dan tercapainya matlamat perkahwinan tersebut. Bila komunikasi antara suami dan isteri tidak berkesan, 'perbualan sihat' tidak wujud.

Kesimpulannya:

1. Perbualan antara suami dan isteri dapat mengekalkan ikatan perkahwinan.
2. Perbualan dapat memindahkan maklumat tentang apa yang mereka inginkan, bagaimanakah perasan dan apa yang difikirkan oleh pasangan masing-masing.





HAHA. apasal pasal kawen jer nih. aku nak cari pasal perbezaan lelaki dan perempuan. ahh biaq pi lah. ni copy daripada FB okeyy. bukan aku yang nak kawen lol!


mungkin abah aku jer HAHA

Thursday, September 5, 2013

Muslimah, Proud of what you wear!

Assalamualaikum wbt :)


 

haaa. see muslimah, even non muslim pun support hijabi. they say hijabi are beautiful
so, why we are not proud for wearing it?

kann...
pakai hijab or niqab or burqa
apa2 yang menjaga aurat kita sebagai muslimah Islam itu terbaik
semua orang dilahirkan sukakan kecantikkan
orang yang paling cantik adalah orang yang menjaga auratnya
^_^

of course dalam video ini ada yang negatif bilamana ada orang yang kurang setuju dengan orang pakai hijab ini tapi percayalah, itu hanya 1% daripada banyak2 orang. maknanya hanya golongan kecil yang mempunyai pandangan sebegitu. masih ramai yang menyokong dan tak kisah dan tidak memandang rendah pun kepada orang yang memakai hijab ini

bangga la

we are not terrorist ok

alhamdulillah

tapi negara kita,

So today i went for temporary job hunting at KLCC since KPLI won't be anytime soon. most of the stores gave me a shocking same answer.

NIKE : "Kita mmg nak pakai orang, tapi xnak yang pakai tudung"

Topshop : "Sorry, pakai tudung xboleh kerja sini"

Esprit : "emmm.." *laughs with the co-workers* "we don't hire hijab people"

Isetan : "Selalunya kita tak ambil orang pakai tudung kerja dengan kita"

and some other stores that gave the same answer.

I've lived in the UK for 4 years, i've travelled places in the Europe and North Atlantic, but never have i felt disgraced by wearing a hijab. And today in my own country i was disgraced for covering my hair. Merdeka? Really? This is clearly NOT an Islamic country. Even the UK is not like this. I am disappointed.

copy from FB, kenyataan daripada seseorang 

so muslimah, masih bangga lagi pakai barang jenama ni? hmm
sedeyyyy



yeah! very very very agree with this word
^_^

so, here i will give you the meaning of hijab,
Hijab, is a veil that covers the head and chest, which is particularly worn by a Muslim female beyond the age of puberty in the presence of adult males. It can further refer to any head, face or body covering worn by Muslim women that conforms to a certain standard of modesty. It not only refers to the physical body covering, but also embodies a metaphysical dimension, where al-hijab refers to "the veil which separates man or the world from God”. Hijab can also be used to refer to the seclusion of women from men in the public sphere. Most often, it is worn by Muslim women as a symbol of modesty, privacy and morality.
via wiki by google


budak kecik ini tersangat lah comel
suka tengok budak2 dah start pakai tudung
gerammmm

nanti kalau ada rezeki sempat merasa anak sendiri, nak pakaikan tudung dari kecik lagi. hehe
tu pun kalau masih hidup dan sempat :)

ok bai. 
insyaAllah
kita merancang, Allah juga merancang dan sebaik2 perancangan adalah daripada Allah

Allahuakhbar
^_^

Wednesday, September 4, 2013

First Time Interview

Assalamualaikum wbt :)

alhamdulillah hari ini 4/9/2013 berjaya di interview oleh satu syarikat buat ubat ubatan

pengalamannya?

FAILED!!!

HAHAHA
serius rasa macam tergelak bila ingat balik

hari isnin hari itu, dapat call daripada syarikat ini untuk datang interview. masa tu dalam perjalanan ke cameron highland. plan nak tidur di sana, tapi disebabkan nak buat 'persediaan' dan takut tak sempat terpaksa la singgah kejap jer di cameron highland. huuu~~

semalam bukan main lagi search pasal syarikat ini. siap hafal bagai dah jawapan2 dia.

so, hari ini interview start pukul 2 petang. ingatkan sikit orang rupanya 7 orang jugak yang di interview di depan 4 orang yang meng-interview. dan aku perserta no 5.

start peserta no 4, hati dan jantung dah start berdegup kencang dah

masuk2, semua muka garang jer. ayokkk

aku macam biasa la. macam mayat hidup dah. habis semua aku lupa. dia tak tanya pun pasal syarikat tu. soalan spontan jer pasal apa yang kita belajar semua

masuk2 dia suruh introduce yourself. haaa. mula2 aku speaking, last2 aku cakap melayu. bukan bahasa baku. bahasa kelate okee!! haha

tapi memang banyak jugak aku tak boleh jawab padahal simple question jer

aku boleh siap gelak2 lagi dalam bilik tu. adoi. sungguh itu failed! haha

lagi satu, aku bukan ingat pun semua yang aku belajar sebelum ini. maaf la yer

last sekali, memandangkan ini syarikat islamik sikit, dia tanya rukun islam, rukun iman dan rukun solat ada berapa dan sebutkan rukun iman.

yang ni boleh jawab

kedua, "kitab kita ada berapa? yang kita perlu percaya?"

aku "ermm satu.."

"satu??"

"eh empat...ehhhhh"

penemuduga lain "aiii. latoh budok ni..haha"

aku gelak, pastu semua yang lain gelak jugak

serius failed wan nurul hanini! failed!

oh btw, aku memang tahu jawatan ini bukan untuk degree. sebab tu 2 kali dia sebut jawatan ni bukan untuk degree dan gaji pun rendah. aku jawab la "saya tak kisah".

miahahaha

ok. nampaknya awak kena improve lagi wan nurul hanini.
tak expect pun dapat keje ni :)

kalau ada rezeki, kita try la
insyaAllah

^_^

p/s: jangan la jadi macam aku. memang nampak tak konfidennya :p

Tuesday, August 20, 2013

Apa hukum mencintai seorang wanita?

Assalamualaikum wbt :)

oh btw, bagitahu awal2. post ini tiada kena mengena dengan siapa siapa cuma rasa menarik untuk kongsi. jumpa persoalan dalam group musyawarah dalam FB jadi apa salahnya nak kongsi kan. peace :D

Apa hukum mencintai seorang wanita?

Jawapan: Menurut kaedah syar'iyyah, perkara ini boleh dan ia tidaklah menjadi masalah. Namun, jika ia terjadi, maka wajiblah baginya untuk menyimpan niat yang bersungguh-sungguh untuk memperisterikan wanita itu kerana syari'ah Islam tidak menyediakan jalan lain untuk cinta itu menjadi halal kecuali dengan jalan pernikahan. Jika tidak, maka tidak ada makna baginya untuk mencintai wanita itu.
Apa yang benar ialah perasaan cinta merupakan satu naluri dan fitrah semulajadi yang dianugerahkan Allah ke atas manusia sebagai perhiasan bagi mereka, biar apa jenis pun cinta itu, sama ada cinta kepada kedua ibu bapa, cinta kepada saudara sedarah sedaging, cinta kepada sahabat handai, cinta kepada isteri, anak-anak, kebun-kebun, harta dan sebagainya. Ia merupakan urusan yang bersifat "dharuuri" (keterdesakan), bukan "ikhtiaari" (pilihan).
Dikatakan cinta itu sebagai "keterdesakan" kerana seseorang yang diberikan dengan perasaan cinta seolah-olah "terdesak" untuk menerima cinta itu, kerana dia sendiri tidak mengawal atau memilih siapa yang ingin dicintainya. Ini berbeza dengan soal "ikhtiari" (pilihan), di mana seseorang itu boleh memilih sesuatu menurut kehendaknya tanpa paksaan.



Maka, wajiblah bagi setiap pemuda dan pemudi untuk memilih jalan yang telah dihalalkan Allah dalam bentuk perhubungan yang sah melalui jalan pernikahan, dan hendaklah mengelakkan diri dari terjerumus ke dalam perbuatan yang tidak diredhai oleh Allah dalam bentuk pergaulan bebas yang membawa kepada perzinaan dan percampuran benih yang tidak sah.
Hendaklah para pemuda dan pemudi yang dirahmati Allah sekalian mengelakkan diri dari melakukan perbuatan yang biasa dilakukan kebanyakan muda mudi di zaman kita sekarang, daripada perbuatan duduk berdua-duaan di taman-taman atau di tempat-tempat yang terpecil, atau berjalan bersama-sama sambil berpegangan tangan dan sebagainya, kerana semua ini ialah perbuatan yang batil dan menyalahi syari'ah Allah. Ia membuka jalan ke arah perzinaan yang merupakan jalan yang paling keji dan kotor, dan tindakan yang menempah kebinasaan dan azab yang pedih di dunia dan di akhirat.
Wallaahu a'lam.

terima kasih kepada tuan yang menjawab. halalkan share di sini ya hehe

Sunday, August 18, 2013

Umrah Part 2 ke Mekah

Assalamualaikum wbt :)

*post ini dah lama taip cuma tak publish jer. hehe.so malas dah nak edit >.< *

salam syawal ke 5
bismillahhirrahmannirrahim...

petang ni kepuasan sebab ditinggalkan seorang diri dirumah dan kenderaan sebijik pun tak de disini.wuwuwu. ni nak ada suami next year ni.ehhh?? aamiin. HAHA

ok ok.

hari ke empat umrah iaitu bersamaan 8 julai 2013, bertolak dari Madinah terus ke Makkah tapi berhenti di Bir Ali untuk niat umrah. oh jadi kami kena berihram dari hotel lagi. eh bukan saya lah, abah saya kena pakai ihram, perempuan senang sikit bab ni. asalkan tutup dan menjaga aurat kira dah terbaik. masa sebelum bertolak, abah 2 kali kot try ihram dia dalam bilik hotel HAHA. excited abah ni

Wasel Al Reem nama hotel kami. masa ni dah nak bertolak ke Makkah :)


masa di Bir Ali, saya tak solat sunat ihram tapi berada di bawah pohon kurma dan niat bersyarat. itulah yang ustaz cakap. perjalanan ke Makkah di temani dengan laungan "Labbaikallah hummalabaik..." ya Allah, rindunya masa tu. jarak dari Madinah ke Makkah agak jauh sampai ketiduran diriku atas bas dan panas. Allah jer yang tahu. TAPI...rasa panas tu terubat bila dengar ustaz cakap, memang kat sini panas sikit tapi percayalah setiap dugaan panas dan setitik peluh orang yang mengerjakan umrah akan bantu sejukkan kita bila di akhirat nanti. Allah Allah banyak sangat ganjaran Allah bagi :)

Bir Ali punya pokok kurma


sepanjang perjalanan dapat tengok padang pasir jer. luas sangat. macam mana la nanti di padang masyar. Allah Allah takutnya.

sampai di hotel Makkah, ya Allah happynya. first yang nampak, nampak la jam yang tinggi tu. tak percaya dah sampai Makkah. cubit cubit sikit diri sendiri. memang sah tak mimpi! heee

nangis kejap. macam tak percaya...

baca doa masuk Makkah. baca doa bila nampak perumahan di Makkah

sampai pukul 5.15 petang, dengar taklimat dari ustaz kejap. oh rombongan dibahagi kepada 2 kumpulan. saya dan keluarga kumpulan kedua. kena berkumpul pukul 6.00 petang. tapi for me ustaz cakap saya tak payah pergi. so duduk dalam bilik sorang2. scary kot mula2 tuuu. tapi Alhamdulillah percaya yang Allah jaga kita. zikir2 sorang2 sampai tertidur. isk3. kena jaga pantang sebab dalam ihram.

abah balik pukul 12 malam selesai umrah

ni lah kawasan hotel kami. tempat ni bakal dirobohkan dalam masa 2/3 tahun lagi


keesokannya,pagi tu jugak kawan call ajak pergi jalan2. so, saya ON je lah. dapat lah satu jubah hitam lagi. :D penat kot jalan dengan diorang ni. suka jalan semuanya. nak balik ke hotel dah nak masuk zohor tapi kena tahan kejap sebab pekerja2 nak robohkan bangunan. dapat tengok bangunan di bom depan mata. debunya bertaburan, masyaAllah penuh jalan. kat Makkah sekarang tengah renovate banyak benda, banyak bangunan dah dirobohkan dan tunggu masa jer nak dirobohkan

dan tempat saya menginap tu insyaAllah dalam masa 2 atau 3 tahun lagi akan dirobohkan jugak sebab dia nak bina bangunan lain

yang saya pelik kat sini, diorang bina je bangunan atas bukit. tak cantas pun bukit tu. so, ada bukit dalam bangunan. seriusly nampak bukit tu!

Alhamdulillah, asar baru dapat masuk masjidilharam. ALLAH Allah. T___T
ramai orang dalam masjid. lepas solat, ma abah bawak pergi tengok Kaabah. masa ni bercucuran la ayaq mata tengok Kaabah depan mata

ni first time tengok Kaabah :)
Allah Allah


lepas solat magrib, pergi tawaf ditemani dengan abah ma. abah ma buat tawaf sunat. masa ni ramai sangat orang. peluh tu sampai boleh perah dah telekung. tak jalan pun takpe, kena tolak pun dah bergerak. HAHA. lawak pulak kalau ingat masa tu. terkepit-kepit dengan abah ma. selesai 7 pusingan, masuk isyak. solat sunat tawaf, solat isyak. lepas tu imam terus solat terawih sebab esoknya puasa. mula2 kami solat atas tangga sebab tiada tempat. erkk. banyak dugaan masa ni. lepas 2 salam kena halau. lepas tu solat kat hujung sana tepi pagar dekat dataran. panas sikit sebab wap panas. ma dah sakit kepala dan ma tak dapat habiskan terawih. lepas terawih ma teman saei 2 pusingan. lepas tu saya buat sorang2.

tahallul. dan habis :)



malam 1 Ramadhan jer dia pasang lampu macam ni. cantik. berkelip-kelip
kenapa la tetiba kamera fon tak terang pulak malam ni T_T


hari ketiga di Makkah, melawat ke Jabal Nur, Arafah, Jabal Rahmah dan ke tempat miqat. tapi masa ni tak buat umrah

masa kat arafah boleh tengok banyak sangat khemah untuk orang haji. khemah tetap.

ni dekat jabal rahmah
nampak tugu atas tu, saya panjat sampai atas dengan kawan. ma abah tunggu bawah sebab tak larat
banyak sangat orang 'minta' kat sini.
atas bas ustaz dah pesan suruh hati-hati sebab ada yang menipu
abah, turun bas je ada budak tu letak kain atas tengkuk sebab nak ambil gambar. orang dah cakap tak nak, tak nak la. apa lagi, berangin lah budak ini. tarik abah pastu cakap kuat2 "NOO!!" hahaha
maaf lah. geram kot

masa turun abah tanya "yu doa gapo atas tu"
"eh mano buleh oyak"
"abah doa ko yu biar dapat jodoh cepat2, jodoh yang soleh"

awww sweet kan my abah. saper yang tak sayang kalau macam ni. :p

insyaAllah kalau Allah tak tunaikan hajat saya, Allah tunaikan doa ma abah. kan doa ibubapa tu mustajab. insyaAllah Allah bagi yang terbaik untuk anak abah ma ni :)

aku redha



hari ini first day puasa. puasa disini agak lama berbanding dengan Malaysia ya. sebab sahur pukul 4 pagi dan buka pukul 7 malam. kitorang pergi masjid waktu asar lepas tu dah tak balik. duduk dalam masjid jer dan buka puasa dalam masjid. alhamdulillah. ada orang bagi buah tamar dan air. buah tamar banyak sangat sampai boleh bawa balik malaysia haha.
haa hari first ni la pengalaman buka puasa dengan tukang cuci masjid. yelah gi duduk tempat tepi 'work station' diorang. 3 orang. sorang dari Sri Langka, India dan Indonesia. guna bahasa isyarat jer sebab tak pandai bahasa arab kan.. alhamdulillah diorang semua sangat baik :)

makanan berbuka saya dan ma
yang botol hijau tu susu. kitorang minum sikit terus buang sebab ingatkan dah basi sebab rasa dia masam sangat.keesokkan harinya mak kawan cakap susu diorang memang rasa masam. nak lagi sedap campur dengan jus. 
orang arab ni memang suka makan manis. yogurt. cheese.kambing. benda macam tu lah


hari ketiga acara bebas, jadi lepas subuh terus amik teksi ke Miqat Tanaim untuk niat umrah. masa ni kena tipu sebab tak biasa lagi. abah terus je naik kereta sapu tu. jadi kena la 100riyal pergi dan balik. orang lain dapat 50riyal jer pergi balik. takpelah, rezeki orang arab tu.




tempat Saei
sejuk sebab ber aircond
macam mana dulu pengorbanan Siti Hajar berulang alik 7 kali di padang pasir tanpa aircond T_T

Allahuakhbar


hari keempat. pagi2 lepas subuh dah keluar shopping. mall kat sini 24hours ok...
ni haa budak suka shopping. lepas subuh terus masuk Bin Dawood supermarket. masa ni baru masuk pukul 7 pagi tapi macam dah 9 pagi.

agak-agak kalau masuk mall kat Malaysia macam ni, orang tengok macam mana eh? :P

rasanya hari ini hari Jumaat. jadi inilah kali pertama saya solat Jumaat. pukul 10.30 pagi lagi dah keluar dari hotel sebab takut orang ramai. tapi memang ramai orang tahu. sampai dah tiada ruang. jadi terpaksa la duduk celah2 orang. sujud kat kaki orang tahu tak. mak cuit orang depan suruh ke depan sikit. diorang buat dekkk jer. hadoi. menangis diriku disitu jugak. HAHA.

walaupun tak faham apa khutbah yang dibaca oleh imam, tapi paham la sikit2 imam doakan Islam di syria semua tu. semangat! dan satu masjid bergema bunyi 'aamin'.

hari seterusnya. pergi melawat ladang unta dan ke miqat hudaibiyah. buat umrah dengan kawan2 :)


unta kurus. dapat rasa susu unta!


ok sehari sebelum pulang ikut family kawan buat tawaf sunat. best sangat sebab ayah dia memang bawak kami betul2 depan multazam. masa tu takde orang sangat. lepas tu solat dalam hijir ismail dan sentuh Kaabah.WANGIIIII :D

terima kasih pakcik!

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah :)


masa ni baru lepas buat tawaf sunat
nampak pakcik berbaju biru ni. dia sebenarnya nak halau kitorang duduk depan ni tapi sebab tengok mata saya merah terus dia cakap "halal halal" haha


oh pengalaman puasa kat sini sangat-sangat berbeza dengan Malaysia. saya, alhamdulillah Allah tak uji dengan kesihatan. cuma ma abah lah. tak boleh tengok abah ma penat. nak menangis rasa T__T

ni gambar lepas habis mengerjakan umrah. panas masa ni walau baru pukul 10.30 pagi
lepas tu tiba2 ada orang tegur dari belakang "nak saya tolong tangkapkan gambar"
dua kali dia ulang
lepas tu bagi la iphone kat dia tangkapkan gambar bertiga.semua mata sepet. hehe

abah borak-borak dengan dia.
dia dok hilton woo. hilton depan dataran masjid jer

"buat umrah masa bulan ramadhan pahalanya sama seperti mengerjakan haji atau haji bersama Rasulullah"

insyaAllah
^_^

motif gambar ni nak tangkap gambar hilton
masa ni dalam hati berazam, insyaAllah kalau aku sampai sini lagi, nak duduk hilton bawak ma abah
insyaAllah

insyaAllah

to awop. bawak saya duduk sini eh nanti. haha. demand betul ;)

oh. 4 helai jugak jubah yang berjaya diserbu olehku :p

ok bai
itu sahaja
peace
^_^





because we are sister

Bismillahirrahmannirrahim :)

Assalamualaikum wbt ^_^

first of all, lets smile for every new day. yeay! thank you Allah for new day, new lesson, new memory to me. alhamdulillah

ok hari ini saya nak cerita pasal seorang budak yang mengaku baby a.k.a babu yang suka sangat panggil saya makcik then i call her makcik also la! memandangkan dia cerita pasal saya dalam blog dia yang 'sweeettt' sangat tu (thanks awak), jadi saya pun nak cerita jugak. eh memang niat saya nak cerita pasal awak ni. awak kan sister saya. jangan perasan tinggi la! aish. gigit kang.



Alhamdulilllah. bila Allah uji kita dengan satu benda, Allah gantikan dengan lebih baik. Alhamdulillah. moga Allah tak uji saya dengan sister saya yang ni. sebab saya sayang dia (menangis la dia baca lepas ni) HAHA. sebab saya pernah cakap sebelum ni, saya jenis kalau sayang memang sayang betul2. tapi once orang tu dah lukakan hati kita, hilang kepercayaan, nak terima balik tu susah walaupun tak benci dan dah maafkan dia. same macam sister saya ni kan :p

perangai kami macam nak sama. bak kata orang kalau perangai sama tak boleh rapat or dok sekali sebab akan gaduh. yes, saya pernah 'gaduh' dengan dia. sebab perangai tak matured saya. haha sorry awak masa keluar street dakwah hari tu masam muka. tapi kejap jer kan :)

kami sama-sama suka shopping. memang habis duit keluar dengan dia ni
kami sama-sama suka makan. oh satu lagi, dia suka salahkan saya sebab banyak makanan. tapi bila saya mesej dia "nak dinner tak?"..kejap je mesej sampai balik "NAAKKKK"...excited budak ini. maklumlah, kata baby kannn. HAHA
kami sama-sama bongsu yang grumpy. eh??
kami sama-sama suka jalan-jalan
kami sama-sama suka tangkap gambar.

tapi sebenarnya dia adik saya :p sebab saya lahir bulan 3 dia bulan 11

yang beza, saya ni pendiam. eh pendiam ke? depan orang tak kenal atau tak rapat memang la senyap. masa nak presentation pun saya tak konfiden tapi still boleh cakap. haaa, beza la dengan budak ni yang loudspeaker sikit. orang yang rapat baru tahu perangai saya yang sebenar.hehe

oh, for your information sejak dari dulu lagi saya memang suka ambil gambar. eh bukan ambil gambar. DIAMBIL gambar. jadi setiap kamera orang ada gambar saya oke! sorry ajar benda2 'tak elok' ni. tapi sebenarnya saya tak ajar. awak yang terperangaruh dengan saya. terima kasih selalu jadi photographer saya dan mempenuhkan gambar muka awak dalam henfon saya.

tiba-tiba teringat muka awak yang terkejut tengok non-muslim makan baca doa tu kan. HAHA. rasa macam nak guling2 kat situ jugak. eh sorry terlebih pulak.

kisahnya bermula, kami memang kosmate sejak first year lagi. tapi masa tu tak rapat pun. tapi saya ingat lagi dia ni suka kacau saya, sebab saya kan pendiam. sampai sekarang pun suka usik orang. grrr.
kitorang rapat pun masa second year nak masuk third year kan? itu pun sebab dia jadi setiausaha I dan saya jadi setiausaha II untuk program KUS, program anak angkat di Sungkai Perak. dan kebetulan kitorang pun dapat keluarga sama. so tidur sama-sama. gi mana-mana pun sekali la. kalut sama-sama. nangis sama-sama sebab masing2 tak nak naik pejabat. takut kena marah. HAHA
masa sepanjang jadi setiausaha, dia memang suka buli saya. maklumlah saya kan budak baru belajar. saya ikut jer lah. nasib baik masa tu ingat sebab tugas, kesabaran itu tinggi la sikit.

oh, dan sister saya ni pun orang yang berhijrah. same macam saya. kan Allah dah cakap, kalau kita berubah ikhlas sebab Allah, Allah akan bantu dan hantar orang-orang yang baik di sekeliling kita. saya pun sama macam awak jugak. perasaan malu tu ada, nak gi surau semua. sebab saya selalu pikir apa orang kata tapi lama-lama pikir sampai bila nak pikir pasal orang. jadi lakukan demi Allah, pasti Allah tolong!

man jadda wa jadda kan awak :)

terima kasih sebab jadi sahabat saya. insyaAllah dunia akhirat. saya akan tolong awak selagi saya mampu dan hidup. insyaAllah :)
terima kasih sebab layan kerenah saya ni. gedik. manja. banyak belanja. banyak makan. banyak ambil gambar. dan macam2 lagi
terima kasih Allah for send me a very nice sister :)

dan akanku tuntut janjimu untuk datang kelantan!!!


p/s: saya tak boleh letak gambar banyak banyak macam awak sebab blog ini tak private, nanti nak private jugak la. ok kan awak? :p

Wednesday, July 31, 2013

Surah Al-Mujadilah

Assalamualaikum :)

22 Ramadhan hari ini
cepatnya masa berlalu

just nak kongsi, pagi tadi selepas sahur..terbukak facebook lepas tu rajin pulak gi tengok video "khutbah yang boleh menggoncangkan dunia"
video tu dah diedit dengan menambah visual2 apa yang sheikh tu cakap

jadi banyaklah gambar2 yang menyedihkan dan video2 yang berlaku di sana...di syria.  Allah sedihnya...
tak tahu nak cakap macam mana...kenapa manusia semakin kejam??

lepas subuh, terbaca tafsir surah al-mujadilah
ya Allah...sungguh Allah itu maha bijaksana..maha mengetahui..

ringkasan mengenai surah al-mujadilah...
sesiapa yang ingkar pada Allah, dia akan dapat azab Allah suatu hari nanti...dapat neraka
nanti hari akhirat mereka akan berkata yang mereka tidak munafik padahal Allah Maha mengetahui...

ayat 21: Allah telah menetapkan, "Aku dan rasul-rasulKu pasti menang." Sungguh Allah Mahakuat, Mahaperkasa

percaya yang Allah bersama mereka...hasbunallah wa nikmal wakil
mungkin Allah tak tunjuk sekarang. Allah tangguhkan kemenangan kita. suatu hari nanti Allah akan balas semua yang baik buruk kamu2 semua

doa senjata umat Islam. doalah untuk kita dan mereka. moga Islam akan menang suatu hari nanti. moga Allah bantu pejuang2 Islam disana dengan menghantar bantuan2 seperti yang terjadi zaman2 dahulu

Allah Maha Mengetahui segala sesuatu

betul jugak cakap ustaz syaari...dia cakap, setiap hari buka la al-quran dan amik je mana2 helaian dan tunjuk je mana2 ayat secara  rambang...dan baca tafsirnya...mungkin ada sesuatu yang Allah nak tunjuk..:)

wallahualam...

Allah bantulah kami umat Islam

Umrah 5/7/2013 - 17/7/2013

Assalamualaikum wbt :)



terlebih dahulu, alhamdulillah Allah bagi kesempatan hidup dan merasa kerjakan umrah di usia muda
alhamdulillah...terima kasih abah ma yang fully support anak perempuan dia ni haaa (nasib baik ada sorang jer anak perempuan macam ni.hehe)

insyaAllah nak kongsikan pengalaman disana, bukan niat nak menunjuk-nunjuk, cuma nak kongsikan. insyaAllah kalau ada rezeki lebih boleh la kamu2 merasa berada disana :)

tahun lepas abah ma dah buat umrah bulan 3...masa tu saya masih belajar di upm. jadi abah janji nak bawak saya ke sana jugak...masa abah sampai sana, abah call dan menangis...abah kata teringat kat saya. teringat janji dia nak bawak saya ke sana. dah la masa abah call, tengah study nak test 1. ada beberapa jam je lagi nak test masa tu.haiyaa. sabor jer la. jadi anak dia ni pun ikut la menangis sama. haha

so, abah plan la untuk pergi tahun ni. lepas saya tamatkan pelajaran saya. alhamdulillah Allah permudahkan urusan kami

jadi perjalanan kami bermula 5/7/2013....jadual asal travel agensi cakap pergi pagi 5/7, so abah pun beli lah tiket dari KB ke KL hari sebelum tu (4/7) malam...tapi lepas tu cakap tukar plan pulak...still flight 5/7 tapi malam dan ke Jeddah bukan ke Madinah terus. so kat situ dah rugi dah sehari. tapi Alhamdulillah...last minit punya dia tukar...hari 4/7 pagi tu dia call cakap kembali pada plan asal. jadi malam 4/7 tu jugak kena turun ke KL. nasib baik semua barang dah siap packing..fuhhh. jadi tido la kat KLIA tu sampai ke pagi esok dan berlepas ke Madinah terus :)

here you go..abah, me and ma :)


sewaktu tiba dia Madinah, kapten kapal terbang umumkan yang kawasan disitu sedikit berangin...nampak jer padang pasir sana, ya Allah...keluar jugak air mata. terharuuuu...tak sangka dah sampai bumi Madinah. bumi Rasulullah. Allahhumasollialasaidinamuhammad...
turun jer kapal terbang tu.....berangin...tapi....Allah...Allah...wap panas dia. hanya Allah jer yang tahu. panasnya. dalam kepala ni pikir dah, macam mana nak duduk sini kalau macam ni. tp mulut diamkan jer, sebab orang cakap mulut kena jaga kat sana...terus tak nak pikir dah macam2...abah sampai beristighfar sebab panas sangat T_T

naik bas menuju ke hotel. alhamdulillah hotel cantik :) bagi saya hotel dekat je dengan masjid tapi ma cakap jauh..huhu..entah, mungkin sebelum ni ma abah duduk lagi dekat kot sebab tu diorang rasa jauh...sampai2 dah asar...naik bilik, amik wuduk dan pergi masjid...Allah...masuk jer perkarangan masjid..."CANTIKNYA"....tak boleh nak cerita excitednya...masa tu lah jumpa kawan kat sana, sama travel agensi..sebab saya tak boleh masuk masjid, dia pun xboleh, jadi duduk sekali laaa...

nama hotel tempat kami menginap


sepanjang duduk masjid, dah rasa macam kaunter pertanyaan dah...mana la saya paham bahasa arab..lepas tu baru tahu diorang ni tanya kat mana nak amik wuduk..haha...kalau setiap kali orang tanya, tunjuk je ke kawasan amik wuduk tu...ada sekali tu orang tu tak habis tanya lagi terus tunjuk ke sana..dia pun ulang "raudhoh..raudhoh"...terus tukar arah ke sebelah lain...:p

ada satu malam tu, rasanya malam hari kedua disana kot, sewaktu menunggu orang habis isyak, masa antara magrib dan isyak, tiba2 datanglah seorang pakcik ni...al maklumlah, saya ni mana ada pengalaman...ingatkan dia nak tanya arah ke hapee...

"assalamualaikum sister...do u understand english"
saya pun anguk2 je lah
"i am from pakistan...i dont have any money..bla bla bla" dia cerita pasal mak dia ke hape, macam2 sebab xdengar dah lepas tu. lepas dia dah habis cakap, saya jawab "i dont have any money" sambil geleng2 kepala...sebab memang duit tak de pun dalam beg. kawan kat sebelah ni tanya "nak bagi ke"...lepas tu kitorg buat tak tahu je..dia pun pergi ke orang arab pulak...baru teringat abah pernah cerita...balik hotel cerita kat abah ma pasal tu. keesokkan dan hari2 seterusnya abah pulak yang kena. tiap2 hari pulak tu datang kat abah...hoho

saya suka memerhati....so, memang kerja tengok orang jer la kan...macam2 jumpa yang tiada di Malaysia.


pemandangan sewaktu nak masuk magrib. cantik kan langit dan masjid ni


hari kedua, kami dibawa melawat ke raudhoh. as usual, saya berdoa dari luar jer :)
then ke perkuburan baqi...mengikut ustazah, para syuhada ada disana dan orang yang meninggal di Madinah juga dikuburkan disana. perempuan tidak dibenarkan masuk ke sana, berdoa dari luar jaa

gambar pintu masjid nabawi.cantik ^_^


lepas tu balik bilik...beli aiskrim mangga dan coklat. masyaAllah sedapnyaaaa....sehingga menjilat jari. 5riyal satu.
lepas zohor jalan2 dengan abah ma ke mall berdekatan. banyak rupanya kedai kat situ. huhu. sebab dahaga beli la air kat sana..ingat air blend macam kat malaysia...rupanya blend buah jer. manisss...tak boleh nak minum air tu. bawak balik hotel campur dengan air...duduk sini lama2 boleh kena kencing manis! oh, got new jubah umbrella cut dan one for my mom. ihik! saya suka shopping!

air buah yang manis yang teramat


haaa...satu benda yang paling tak suka shopping kat sini. mat arab ni tak boleh tanya, kalau tanya dia terus pegang..erk pegang orang lelaki laa..tambah2 yang jenis orang putih tuu.penat tengok diorang ni.macam paksa orang beli pulak. banyak2 kedai rasa nak masuk semua tapi takut...sampai cakap kat abah "abah tak payah masuk laa.." tengok jer dari jauh.haha

hari ketiga kami dibawa ke Masjid Quba. masjid yang pertama dibina oleh junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W....ada hadis mengatakan sesiapa yang datang di masjid quba dan solat 2 rakaat tahiyatul masjid, pahalanya sama seperti mengerjakan satu umrah...wuu..untung orang yang p solat sana kan :) saya? duduk luar la..doa dari luar

Masjid Quba


next ke bukit uhud...masa duduk atas bas, ketua rombongan tak habis cakap ni Jabal Rahmah...sabor jer lah...padahal ustaz kat depan dah cerita macam2 pasal bukit uhud ni...tak ada apa, just bukit dan ada perkuburan para syuhada

Bukit Uhud


suka dengar ustaz tu cakap "kamu jangan ingat mereka ni mati kerana masih hidup disisi Allah...tengok macam mana Nabi ajar nak buat kubur...tiada satu pun bangunan di atasnya. nanti pesan kat anak2, jangan buat apa2 atas kubur kita"....memang pun, kalau tiada pagar disitu, memang tak tahu pun tu kubur

next ke ladang kurma. kurma mahal disini jadi beli coklat 50 riyal 1 kg jer lah :)

next ke masjid qiblatain...masjid 2 kiblat. sebab apa 2 kiblat? sebab daripada sini lah kita dapat kiblat ke Kaabah. mula2 kiblat kita ke baitulmaqdis.lepas tu turun ayat dari Allah kepada Nabi, dan Nabi pun solat menghala ke Kaabah

Majid Qiblatain. Masjid 2 kiblat sebab tu ada 2 menara


malam tu, kawan saya ni bawak p jalan2 sekitar situ sampai sakit kakiku. kalau jalan dengan abah ma, xleh jalan jauh sebab mereka tak larat sangat. so malam tu kawan bawak masuk mall. tunjuk kedai2 yang jubah murah2. dah macam kawan dia dah tokey2 kedai sana.haha.peramah budak ni..



hari ke empat bertolak ke Mekah! continue next post jika kerajinan melanda ^_^