Thursday, September 26, 2013

Berapa ramai P E N G A N T I N melupai Allah

Assalamualaikum :)

Berapa ramai P E N G A N T I N melupai Allah.......HANYA KERANA SAYANG MAKE UP.

Ramai yang memohon pada Allah agar hari perkahwinan mereka berjalan dengan lancar dan sebagainya...... TETAPI saat Allah mahkbul kan doa tue , lihat lah pada hari itu bagaimana kamu KUFUR nikmat .

KERANA MAKE UP kamu tak solat ZOHOR , ASAR , Kadang sekali magrib pun dak , ada yang kumpul kan solat di waktu ISHAK . Make up tak haram , tapi jadi HARAM sebab kamu meninggalkan solat dengan sengaja .

HUKUM meninggalkan solat dengan sengaja , Imam Ibnul Qayyim Al-Jauziyah rahimaullah berkata: “Kaum muslimin tidak berselisih bahwa meninggalkan shalat fardhu dengan sengaja adalah dosa besar yang paling besar. Dosa meninggalkan sholat dengan sengaja disisi Allah lebih besar dari membunuh, mnecuri, berzina, dan minum-minuman keras. meninggalkan sholat dengan sengaja akan mendatangkan murka dan Adzab Allah serta kehinaan didunia dan di akhirat.“

Sesetengah ulama besar mengatakan harus di bunuh , dan sebahagian lagi berpendapat, ia tidak dibunuh tetapi ditahan sampai mati atau bertaubat hampa taw dak.

mereka mengatakan, (orang itu) wajib dibunuh, berselisih pendapat tentang menagapa ia dibunuh, apakah pembunuhan itu sebagai hadd yakni (hukuman) seperti dibunuhnya si pembunuh atau si pezina atau si perompakk ataukah ia dibunuh karena murtad ?

Jika ia dipandang murtad, berarti meninggalkan sholat termasuk perbuatan dosa yang menjadikan orang yang mengerjakannya keluar dari Islam, dan berarti ia termasuk pengecualian dari macam-macam kaba-ir (dosa-dosa besar) sebagaimana syirik, yaitu dikecualikan dari kabirah (dosa besar) pada hadits ‘Ubadah bin ash-Shamit dengan dalil-dalil yang lain dari Al Qur’an dan As-Sunnah. Mereka yang mengatakan wajib dibunuh .

RUPANYA ramai kan ummat rasulillah yg murtat , dalam pengajian ana 2 hari lepas , morobbi ana ada memberi tahu 1 hadis yg berbunyi di ahkirat kelak , ada ummat Nabi Muhammad s.a.w datang ke telaga kausar , tetapi mereka seolah2 berpatah balik , kerana ramai di antara mereka yang MURTAT .

UBAH naa semua , tak rasa malu kah kita di hadapan Allah , kita minta tlg Allah macam2 bila Allah bagi kita tinggal dia , dah ada pula kesusahan minta pula . HARAM telaga kausar bagi orang yang murtat . Mari sembahyang sunat taubat , yang bakal kahwin tu jangan buat-buat LUPA , ni ana dah pesan dah ni...... type panjang2 satgi x larat baca pula , so ana ringkas kan MENINGGALKAN SOLAT DENGAN SENGAJA adalah termasuk dalam DOSA-DOSA BESAR.........


via sahabat FB :)


1 comment:

 1. Bertaubat dan usahalah untuk qadha solat2 tersebut. Ada disebut dalam munyatul musolli.

  ''Pintu apakah yang paling besar?

  Pintu rahmatNya,
  pintu keampunanNya,
  Pintu kasih sayangNya.'' (hambaNya)

  ReplyDelete