Wednesday, August 24, 2011

Kek Batik Milo

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

assalamualaikum wbt~


KEK BATIK MILO


Kek batik adalah kek yang paling senang nak buat di abad ni..siyes! tak tipu la..tak payah guna oven or pembakar kek..Cuma sejukkan jer dan bleh dihidangkan..
Saya dah banyak kali buat kek ni..siap ajar kawan2 masa kat sekolah dulu lagi taw~
So, cubalah…sonang sangat aih~


Bahan-bahan
  • 500 gm marjerin
  • 1 sb gula
  • 525 gm susu pekat (1 stgh tin)
  • 5 biji telur (dipukul hingga kembang)
  • 400 gm milo (boleh didapati dlm 1 paket kecil)
  • 2 sb serbuk koko (ni untuk buat rasa dia pekat skit..kalau tak nak guna serbuk koko, pekatkan milo tu jer)
  • 1 kilo biskut marie (yg biasa bkn coklat tau) dipatahkan dengan tangan menjadi dua setiap keping



Cara-cara
  1. Cairkan marjerin dan gula. Kacau seketika sehingga sebati.
  2. Masukkan susu pekat. Kacau lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan telur. Kena kacau sampai sebati jugak lagi..
  4. Masukkan milo kemudian koko. ( Jangan masak terlalu lama atas api, takut hangus pulak)
  5. Agak2 pekat masukkan biskut marie dan gaulkan sehingga sebati.
  6. Masukkan ke dalam bekas loyang dan ratakan ke serata loyang. Jangan terlalu tebal nanti susah nak potong.
  7. Sejukkan di dalam fridge sbb lau letak di luar coklat mudah cair.
  8. Setelah sejuk, potong dan sedia untuk dihidangkan sebagai dessert ataupun minum petang.
Selamat Mencuba =)


resepi lain? klik gambar


6 comments:

  1. putih telur je ke kuning telur sekali? :)

    ReplyDelete
  2. telur tu kacau dalam mangkuk dulu atau terus masukkan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacau dulu sampai kembang. campur dengan bahan2 lain baru masukkan dalam kuali :)

      Delete