Friday, August 19, 2011

Spaghetti Sos Kimball & Koktail

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

assalamualaikum wbt~


SPAGHETTI SOS KIMBALL SEDAP~

p/s: ni bukan 1st time masak yer :p

Aritu adalah cuba2 masak spaghetti ni, masak khas untuk abangku yang bakal pulang ke perak malam tu..(bodek jer sebenarnya)..yelah, petang tu dah dapat sandal polo satu..abang belanja tuuu~ terharu kejap, xpernah merasa pakai selipar harga gituw~ syukur sangat2 ^_^ terima kasih abangku, kerana dirimu begitu berharga…(nanti kena paw lagi)

Spaghetti oh spaghetti~

Buat juadah berbuka puasa pun sodap ni..haa, sekali sekala nak makan western untuk berbuka apa salahnya kan?

Dah tiap2 hari makan nasik~ lagipun menda ni x yah dah nak beli banyak2 lauk

So, marilah sama2 mencuba yer


Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 1 genggam Spaghetti San Remo (disyorkan) –brand lain pun bleh asalkan namanya SPAGHETTI oke!
  • 1/2 labu bawang putih (dipotong halus)
  • 3 keping daging burger Ramly (cincang atau potong saja ia mudah hancur) 1 botol sos spagheti Kimball perasa cendawan




  • 1 setengah sudu kecil Italian Seasoning (boleh beli di Tesco @ Giant) –yang ni saya tak letak sebab tak beli, kalau tak letak pun tak per-
  • 1/2 tin cendawan butang (pakai Ayam brand -dipotong halus)
  • 5 sudu besar minyak kelapa sawit
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 pokok Broccoli (dipotong 2 untuk satu pelepah) dicelur –untuk hiasan sahaja
  • 2 biji Capsicum (Cili bulat hijau tu)- dicelur  -untuk hiasan sahaja
  • Bawang besar sebijik atau sebijik setengah


Cara-cara:

  • Rebus spaghetti dalam air setengah periuk (25 minit )
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar hingga naik bau
  • Masukkan daging burger yang dicincang tadi dan goreng hingga daging bertukar warna coklat
  • Tabur Italian seasoning, kacau kesemuanya supaya tak melekat
  • Bubuh sos spaghetti Kimball tadi...
  • Tambah air dalam secawan dan kacau hingga sebati
  • letak garam
  • Tambah hirisan cendawan butang tadi, kacau lagi sampai mendidih...
  • Letak spaghetti dalam pinggan dan tuang kuah atasnya,kemudian letak beberapa hiris broccoli dan capsium tadi....
* Spaghetti memang patut rebus lama sikit- dalam 25 min atau 1/2jam pada api hampir besar, barulah spaghetti betul2 empuk & bau dia wangi...

Broccoli & capsium dicelur dalam air mendidih dalam seminit gitu.. Rasa kuah masam-masam sikit tu normal...

Selamat mencoba...

**********************************************************


KOKTAIL SUSU


Koktail ni sangat sodap makan/minum time berbuka puasa tau..senang jugak nak buat

5 minit pun dah siap…and as always, abang saya suka kan koktail ni? Sebab tu saya semangat nak buat..:D


Bahan-bahan:

  • 3 sudu makan gula
  • Air masak
  • 1 tin Susu cair
  • 1 tin buah campur
  • Jelly (kalau tak de pun takpe)

Cara-cara:

  1. Mula-mula buat air gula iaitu kacaukan gula dengan air sehingga larut
  2. Masukkan susu cair
  3. Tambah air masak (elok buat dalam bekas yang besar macam kat gambar atas tu)
  4. Masukkan buah campur dan jelly
  5. Dan last sekali makan bersama ais



Sedia untuk dihidangkan

SELAMAT MENJALANI BULAN RAMADAN DAN GUNAKAN MASA YANG ADA SEBAIK MUNGKIN :)

7 comments:

  1. eleh.. hari 2 baru mkn western food :P mcm org x tahu je.. nk gk!

    ReplyDelete
  2. HAHA..jgn jeles yer incik anonymous :p

    ReplyDelete
  3. patot ler..hehehe..B-)

    ..ahmad9106..

    ReplyDelete
  4. Salam kenal daripada Kak Noor. Akak pernah guna sos spaghetti cendawan kimball ni. Memang sedap. Lebih prefer sos keluaran kimball daripada prego. Tapi kita campurlah bahan-bahan lain untuk menyedapkannya lagi. Nak buat malam ni untuk dinner. Anak-anak akak suke...

    ReplyDelete